De kattenziekte FIP (1)


 

FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) is een zeer ernstige kattenziekte waarover nog weinig bekend is.

Het ontstaat als een eenvoudig verkoudheidsvirus bij katten zich muteert. De mutatie verspreidt zich via het bloed. De afweerreactie van het kattenlichaam zorgt dat kleine bloedvaten vastlopen. En er ontstekingen ontstaan. Het grootste deel van de katten die hiermee besmet raakt is jonger dan 1 jaar.

Er zijn 2 vormen: de natte vorm, die zich kenmerkt door vocht in de buikholte en/of borstkas. En de droge vorm waarbij je ontstekingen ziet in verschillende organen. Vooral in de lever, nieren, darmen en hersenen.
De symptomen van FIP zijn divers: van slecht eten, koorts en braken. Tot aan neurologische klachten zoals epilepsie en verlamming.


Er is een behandeling tegen FIP in ontwikkeling. De resultaten zijn veelbelovend maar het bevindt zich nog in de experimentele fase. Daarom mogen dierenartsen het middel niet voorschrijven. Via websites wordt dit wel aangeboden. En steeds meer mensen grijpen die kans. De behandeling is intensief. Deze behandeling bestaat uit het geven van medicijnen, 84 dagen lang. Vervolgens een observatieperiode, ook van 84 dagen. En de hele periode heeft de kat speciaal voer nodig. Als de kat na observatieperiode klachtenvrij is, dan mag je de kat genezen noemen.

Zonder behandeling sterven alle katten met FIP. Met behandeling overleeft driekwart van deze katten. De behandeling wordt steeds vaker toegepast. Meestal bij zwerfkatten. En met name in landen als Turkije en Bulgarije. 
Ik duim dat hun ervaring de kennis zal geven om steeds meer katten te redden.