
Op Instagram kreeg ik de vraag of wij ook vegan recepten hebben die glutenvrij zijn.
Tot deze vraag heb ik nooit bewust naar gluten gekeken. En mijn eerste reactie was dan ook dat het me best een uitdaging lijkt. In mijn ogen zitten gluten bijna overal in, en zijn vervangende producten duur. Maar, dat idee had ik ook bij vegan eten. En dat blijkt voor ons prima te doen. Hoog tijd dus om te onderzoeken wat glutenvrij precies inhoudt en of dat haalbaar is in combinatie met een vegan levensstijl.
Wat is gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in de volgende granen: Tarwe, gerst, rogge, spelt en gort.
Het meest herkenbaar vind je gluten terug in brood, pasta en koekjes. Maar er zijn ook ‘verborgen’ gluten in producten waar je het eigenlijk niet in verwacht. Zoals in veel soepen, sommige snoepjes en bier.
De volgende vegan producten bevatten gluten:
Gerst
Tarwe
Zemelen
Spelt
Griesmeel
Mout
Bier
Seitan
Rogge
Couscous
Juspoeder
Pasta
Brood
Sommige soorten roomijs
Veel kant-en-klaar maaltijden
Bindmiddelen (soep, saus)
Bouillon
Broodkruim
Croutons
Gefrituurd voedsel
Verwerkt voedsel
De volgende vegan producten bevatten geen gluten:
Alle groenten
Al het fruit
Bonen
Peulvruchten
Linzen
Polenta
Aardappels
Quinoa
Alle soorten rijst
Rijstwafels
Rijstnoedels
Rijstpasta
Groentepasta
Vruchtensiroop
Limonade zonder gerst
Frisdrank
Nootjes
Veel soorten pure chocolade
Is glutenvrij eten duur als je vegan bent?
Bij de boodschappen die ik wekelijks haal, zitten veel producten met gluten. Zo eet ik elke dag brood en kook ik graag pasta.
Als ik glutenvrij zou moeten eten, dan zou het het makkelijkst zijn om in plaats van ‘gewoon’ brood en ‘gewone’ pasta de glutenvrije variant te kiezen. Helaas zijn dat ook de duurste varianten.
Gelukkig bestaan er betaalbare alternatieven. Zoals maïsbrood en rijstwafels in plaats van brood. En groentepasta of rijst in plaats van tarwe-pasta.
Ik denk dat je vooral veel tijd zult moeten investeren om uit te vinden welke producten je mag, welke alternatieven er bestaan en waar je die kunt vinden. Met die tijd én wat creativiteit denk ik dat je lekker, gezond en betaalbaar kunt eten.
Is glutenvrij eten moeilijk als je vegan bent?
Ik denk dat elk eetpatroon dat anders is dan gebruikelijk, lastig is.
Wil je wat lekkers kopen in de kantine? Daar vind je vaak koeken en broodjes kaas.
Ben je op een feestje? Traktaties zijn meestal taart en alcohol.
Ga je buiten de deur eten? Dan zal je van te voren moeten vragen of er mogelijkheden zijn voor jouw dieet.
En waarschijnlijk krijg je kritische vragen over jouw keuze: Is dat wel nodig? Is dat wel lekker? En kan je vandaag geen uitzondering maken?
Ik denk dat als je vanuit het niks overstapt op een glutenvrij dieet, dat het zeker lastig is. Wanneer je dit als vegan doet, ben je waarschijnlijk al gewend aan kritische vragen en het uitzoeken welke ingrediënten waar in zitten. Waarschijnlijk zal de overstap van vegan naar vegan en glutenvrij daarom een stuk minder moeilijk zijn dan wanneer je eerst ‘alles’ at.
Is glutenvrij eten haalbaar met een vegan levensstijl?
In de afgelopen tijd heb ik me verdiept in producten waar gluten in zitten, en ben ik op zoek gegaan naar betaalbare alternatieven. Het vroeg tijd en creativiteit. Maar naar mijn mening is het goed mogelijk om lekker en betaalbaar glutenvrij te eten met een vegan levensstijl.