“Mag ik vragen wat voor jullie de schijf van 5 is? Ik heb altijd begrepen dat als je bv geen vlees eet vitamine B tekort komt”.
Laatst kreeg ik deze vraag. Een logische vraag vind ik. We zijn immers opgegroeid met de slogan 'melk goed voor elk'. En het idee dat veganisme tekorten geeft. Gelukkig is er nogal wat veranderd. En daarom wil ik deze vraag ook hier beantwoorden.
Ik ben opgegroeid met de schijf van 5 uit 1953. Mijn moeder had in de zorg gewerkt en wilde ons gezond opvoeden. Toen ik op mijn 8e geen vlees meer wilde eten, snapte mijn moeder dat. Maar met de kennis van toen leek dat ongezond. Bovendien had ik vaak bloedarmoede. De huisarts tipte: melk drinken en vlees eten, want daar zit vitamine B12 in.
Aries en ik zijn na ons samenwonen gestopt met vlees. Melk dronken we nog wel. Tot Aries ontdekte dat hij daar niet tegen kon. En niet alleen hij. Zo’n 70% van de mensen kan niet tegen melk. Naast maag-darm klachten maakt het je botten zelfs brozer.
Hoe meer we lazen over dierlijke producten, moe meer we leerden dat het minder gezond is dan gedacht. Een mooi voorbeeld vind ik vitamine B12. Als ik als kind bloedarmoede had, moest ik melk drinken en vlees eten omdat daar B12 in zou zitten. En dat klopt … mits die dieren buiten zijn geweest. B12 is namelijk een PLANTAARDIGE stof die je vindt in gras en slootwater. Het komt in de melk en het vlees van dieren die in de modder konden wroeten. Dieren uit de bio industrie zien helaas geen daglicht. Zij zullen geen B12 leveren.
Hoe krijgen wij B vitamine binnen? Via peulvruchten (zoals snijbonen), tofu, noten, pinda’s, zaden en de meeste vleesvervangers.
Hoe voorkom je tekorten? Je kunt tekorten opsporen via een bloedtest en aanvullen met extra vitaminen.
Kan ik de schijf van 5 gebruiken? Jazeker! In maart 2019 heeft die een update gekregen. De uitgangspunten zijn nu: Meer groente, minder vlees, meer plantaardig zoals wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten.