Er wordt steeds meer bekend over de kattenziekte FIP. We deelden hier al eerder over. Vandaag een nieuwe blog met de nieuwste inzichten.
WAT IS FIP
FIP is een virusziekte die alleen bij katten voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een gemuteerd verkoudheidsvirus met de naam Corona. Corona bij katten is bijna altijd onschuldig. De meeste katten raken er in hun leven een keer mee besmet. Het geeft lichte klachten zoals wat diarree, waterige ogen en/of neusafscheiding.
Bij een klein deel van die katten muteert het coronavirus zich tot FIP. Het virus verspreidt zich via de bloedbaan. Zodra het kattenlichaam met een afweerreactie reageert, zullen kleinere bloedvaten vastlopen. Daardoor ontstaan ontstekingen in die bloedvaten en organen.
Op dit moment zijn er twee vormen van FIP bekend. Bij de natte FIP ontstaan er ophopingen van vocht in de borst- en of buikholte. Dat geeft onder meer problemen met ademhalen. Bij de droge FIP worden vooral organen aangetast zoals de lever, nieren, ogen en hersenen.
FIP: ONTSTAAN EN VOORKOMEN
Het Coronavirus kan zowel direct als indirect worden overgedragen. Direct via speeksel, ontlasting, urine en via de moeder op haar kittens. Indirect via kleding, schoenen of de kattenbak.
Het is nog niet bekend wanneer Corona muteert tot FIP. Wel is 80% van de katten met FIP jonger dan 2 jaar. Hiernaast zie je FIP bij katten die ouder zijn of minder weerstand hebben. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen. Bij bepaalde kattenrassen komt FIP wat vaker voor: de Ragdoll, Abesseijn, Heilige Birmaan en Rex.
Om het ontstaan van FIP te voorkomen zijn hygiëne en weerstand heel belangrijk:
- verschoon de kattenbak dagelijks
- zet de kattenbak, eet- en drinkbakjes uit elkaar
- bied de kat kwaliteitsvoeding die past bij de leeftijd en leefstijl van de kat
- zorg dat de kat jaarlijks wordt gezien door de dierenarts
- zorg dat de kat gevaccineerd wordt
- bied de kat voldoende krabmogelijkheden
FIP: BEHANDELEN
Tot voor kort stierven alle katten met FIP. Er is een behandeling tegen FIP in ontwikkeling. De resultaten zijn veelbelovend maar het bevindt zich nog in de experimentele fase. Daarom mogen dierenartsen het middel niet voorschrijven. Via websites wordt dit wel aangeboden. En steeds meer mensen grijpen die kans.
De behandeling vindt plaats in twee perioden van 84 dagen. In de eerste periode krijgt de kat dagelijks een medicijn toegediend. In de tweede 84 dagen wordt de kat geobserveerd. Als er na de observatieperiode geen symptomen zijn, mag de kat genezen worden verklaard. Hoe eerder de kat met de behandeling start, hoe groter de overlevingskans. Op dit moment overleeft maar liefst 90% van de behandelde katten.