Vandaag een maaltijd die ik sinds kort ken en waar ik heel positief over ben: Shakshuka 

Shakshuka is een Oosters eenpansgerecht op basis van tomaten en eieren. Het is bekend in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en elke streek heeft een eigen variant. Traditioneel wordt dit gegeten als ontbijt 

De meeste Shakshuka maaltijden bestaan uit minimaal: tomaat, ei, paprika, ui, peterselie en brood. Aangezien alleen het ei niet plantaardig is, is het eenvoudig om van deze maaltijd een plantaardige maaltijd te maken 

In deze blog vinden jullie onze versie; Jannekes Shakshuka. Aangevuld met andere ideeën voor een plantaardige Shakshuka. Mochten jullie dit ook gaan proberen, dan wensen we jullie veel plezier en smakelijk eten 

Ingrediënten voor 2 personen
- 3 tomaten
- 2 paprika's
- 1 grote pot witte bonen in tomatensaus
- 1 bosje peterselie
- kruiden: komijn en kurkuma
- 2 bruine broodjes; bijvoorbeeld triangel meergranen
Bereiding
- was en snijd de tomaten in stukjes en doe ze in een schaal
- was en snijd de paprika in stukjes en voeg toe aan de schaal
- was en snijd de bosui in plakjes en voeg toe aan de schaal
- was en snijd de helft van de peterselie en voeg toe aan de schaal
- voeg aan de schaal toe: een scheut water, kurkuma en komijn
- zet een wok of hapjespan op hoog vuur
- wok de inhoud van de schaal een paar minuten op hoog vuur
- voeg de witte bonen in tomatensaus toe en zet het vuur wat lager
- snijd de broodjes in plakjes
- was en snijd de overige peterselie
- serveer de Shakshuka met de plakjes brood en garneer met de peterselie
Ideeën ter aanvulling van dit recept
- gebruik in plaats van witte bonen in tomatensaus: tofu met tomatenstukjes
- gebruik in plaats van witte bonen in tomatensaus: kikkererwten met tomatenpuree
- gebruik in plaats van brood couscous of naanbrood
- voeg als eivervanger toe: humus
- voeg als eivervanger toe: kikkererwtenmeel kala namak en edelgistvlokken