Zwerfkatten op je vakantie - wat kan en mag je voor ze doen?



De zon schijnt. De vakantie is in zicht. En automatisch denk ik aan de zomers die ik als kind doorbracht in Spanje. Elk jaar ontmoetten we zwerfkatten; ik heb hen heel wat worstjes van mijn ontbijt gegeven. En elk jaar hoopte ik, dat we zo'n katje mee naar huis zouden nemen.

Wat kan en mag je voor zwerfkatten betekenen? Daarover delen we vandaag πŸ™πŸΌπŸŒž


🐱 Word lid van dierengroepen op Facebook van de omgeving die je bezoekt. Hierin kan je je hulp aanbieden, en ter plekke om hulp vragen. Je kunt foto's delen via Google maps voor de locatie.
🐱 Vraag aan de eigenaar van je hotel of restaurant of je de zwerfkatten mag voeren. Zoniet, vraag dan waar er in de buurt een voederplek of asiel is waar je voer kunt doneren.

🐱 Geef de zwerfkatten GEEN: uien, chocolade, druiven, rozijnen, melk, rauwe eieren en gekruid eten.

🐱 Vind je een gewonde zwerfkat? Breng deze bij de dierenarts of het asiel.

🐱 Vind je een zwerfkitten? Als het dier niet gedumpt is (dus niet bij het vuil of in een doos), pak het dan niet op en kijk het een paar uur aan. Als er geen moederpoes komt, ga er dan mee naar de dierenarts of het asiel.

🐱 Vind je een gedumpt kitten? Een kitten alleen kan niet overleven. Je helpt hem door het naar de dierenarts of asiel te brengen.

🐱 Mag je een zwerfkat mee naar huis nemen vanuit het buitenland? De regels zijn streng en verschillen per land. Check de mogelijkheden bij het asiel, een lokale dierenorganisatie en jouw reisorganisatie. Je hebt sowieso een Europees dierenpaspoort nodig met daarin de vaccinaties die het dier heeft gehad.

🐱 Je kunt asielen ter plekke helpen met donaties en vrijwilligerswerk. Vanuit thuis kan je hen helpen met donaties en met het delen van hun berichten.

🐱 Als je in staat bent om voor een kat te zorgen, dan kan je via verschillende organisaties een voormalige zwerfkat adopteren. Net zoals Janneke ooit was.