De kattenziekte FIV


 

1. INLEIDING 


FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus) is een besmettelijke kattenziekte waarvoor nog geen medicijn bestaat. Omdat de ziekte dodelijk is, werden katten met FIV in het verleden vaak ingeslapen. Gelukkig is er steeds meer kennis en kunnen katten met FIV een katwaardig leven leiden.

Deze blog beantwoordt de volgende vragen:
- Wat is FIV
- Hoe ontstaat FIV
- Bij wie ontstaat FIV
- Hoe stel je de diagnose FIV
- Welke mogelijkheden zijn er om FIV te behandelen

 

2. WAT IS FIV


FIV is een kattenziekte die wordt veroorzaakt door het FIV virus. Dit virus vernietigt de witte bloedcellen van de kat. Normaal zorgen deze cellen voor de afweer tegen infecties. Een kat met FIP is daar dus veel gevoeliger voor.

FIV is voor het eerst beschreven in 1986 in Californië (VS). Er werd toen onderzoek gedaan naar een ziekte uitbraak bij zwerfkatten. De katten hadden symptomen die je ook zag bij mensen met AIDS: longontsteking, huidproblemen en luchtweginfecties. De ziekte kreeg de naam FIV. En wordt ook wel kattenaids genoemd.
FIV is niet besmettelijk voor mensen of andere zoogdieren.



ZIEKTEVERLOOP IN 4 FASEN:


2.1 De acute fase: In de eerste twee tot vier maanden na de besmetting kan de kat een korte periode ziek zijn met koorts en gezwollen lymfeklieren. Deze fase kan ook zonder verschijnselen verlopen.

2.2 De latente fase: Na de acute fase sluimert het virus in de witte bloedcellen. Deze fase duurt tussen enkele maanden tot ruim 5 jaar en verloopt zonder symptomen.

2.3 De chronische fase: Hoe meer het afweersysteem is aangetast, hoe gevoeliger de kat raakt voor infecties. Zoals: tandvleesontsteking, huidaandoeningen, luchtweginfecties, oogontstekingen en langdurige diarree.

2.4 De AIDS fase: In deze fase functioneert de afweer niet meer. De bestaande klachten verergeren en kunnen worden aangevuld met dementie en epilepsie. Een infectie kan tot de dood leiden. In dit stadium hebben katten nog maar een paar maanden te leven.

 

3. HOE ONTSTAAT FIV


Katten brengen FIV op elkaar over via bloedcontact. Een besmette kat kan een ander besmetten door een bijtwond. Ook kan een kitten besmet raken door een besmette moeder tijdens de dracht.
FIV wordt niet overgebracht door het gezamenlijk gebruik van eetbakjes.

 

4. BIJ WIE ONTSTAAT FIV

Alle katten kunnen besmet raken met FIP. Ongecastreerde katers die buiten lopen hebben het hoogste risico. Bij hen is de kans het grootst dat ze met andere katten gaan vechten. Ook niet gesteriliseerde poezen die buiten kunnen besmet raken. Bijvoorbeeld als ze bij het paringsritueel in de nek worden gebeten.

 

5. HOE STEL JE DE DIAGNOSE FIV

Met een bloedonderzoek kunnen antilichamen tegen FIP worden aangetoond. Deze antilichamen zijn na 3 tot 4 weken na de besmetting in het bloed aanwezig.
Heel belangrijk om te weten is, dat 30% van de eerste testen “vals positief” is. Daarom moet je altijd een tweede test (Western Blot) doen. Wanneer ook de tweede test positief is, wordt de diagnose FIV gesteld.

NB. De symptomen van FIV kunnen overeenkomen met de symptomen van Leucose (Feline leukemie virus FeLV). Het is daarom belangrijk om naast een FIV test ook een test op Leucose te doen.

 

6. WELKE  MOGELIJKHEDEN ZIJN ER OM FIV TE BEHANDELEN?

 

6.1 BEHANDELEN

FIV is een dodelijke ziekte waarvoor nog geen vaccin of medicijn bestaat. Om de kat een zo katwaardig leven te kunnen geven, is het belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken; denk hierbij aan twee keer per jaar. Daardoor kunnen infecties vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt.

6.2 PREVENTIE

Het is heel belangrijk dat besmette katten geen andere katten kunnen besmetten. Houd daarom je kat met FIV binnen. Breng ze niet in contact met andere katten die geen FIV hebben. En fok niet met besmette dieren.

Besmetting kan het best worden voorkomen door je eigen kat te laten neutraliseren. Ook kan je ze het best binnen houden of in een veilig afgeschermde tuin / balkon. Voor fokkers is het belangrijk om hun dieren eerst te laten testen op FIV voor ze worden ingezet voor de fok.

 

7. GERAADPLEEGDE BRONNEN

 

Buddykat: Aidskattenopvang in België https://www.buddykat.be/

Caressa dierenziekenhuizen: Informatieve pagina over medische zorg voor huisdieren https://dierenziekenhuizen.nl/katten/infecties-bij-katten/kattenaids-fiv-kat/

Dierendokters: Informatieve pagina rondom huisdieren www.dierendokters.com/katten/ziekten/fiv-kattenaids

Dierenkliniek Kenaupark: Informatieve pagina over medische zorg voor huisdieren www.dierenkliniekkenaupark.nl/fiv-en-felv

Vets & Pets: Samenwerkende klinieken voor gezelschapsdieren: https://vetsenpets.nl/diereninfo-item/systemisch/virusinfecties-kat-fiv/

Zwerfkat in nood: Belgische organisatie met veel ervaring voor de zorg voor katten met FIV www.zwerfkat.com/