Sinds de zomer van 2021 bestaat er een plantaardige versie van heksenkaas. Wij hebben hem geprobeerd en ik deel hierbij een review.
De bedenker van heksenkaas is groenteboer Dennis Voerman uit Haaksbergen. Hij bracht dit op de markt in het najaar van 2012. En om in te haken op Halloween gaf hij het de naam Heksenkaas. De heksenkaas sloeg in als een bom. Het was bijna niet aan te slepen. En nu, tien jaar later, bestaat er ook een plantaardige versie.
De plantaardige heksenkaas is verkrijgbaar bij de Albert Heijn en de Jumbo.
De plantaardige heksenkaas heeft als ingrediënten: Plantaardige oliën (koolzaad, kokos), water, 11% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, azijn, 1% knoflook, zout, gemodificeerd zetmeel, zetmeel, specerijen (mosterd), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aardappeleiwit, voedingszuren (citroenzuur, melkzuur), natuurlijk aroma, kleurstof (carotenen), zoetstoffen (sacharine, sucralose).
Het kan sporen bevatten van melk en selderij.
Ik ben erg enthousiast. Ik vind dit een ruim gevuld, fris smeersel waarbij je vooral de prei en kruiden goed proeft.
Ik heb begrepen dat deze plantaardige versie wat dikker en zoeter is dan de heksenkaas met dierlijke ingrediënten. Voor mij mist de zuurdere smaak niet.
Tot nu toe heb ik de heksenkaas als beleg gebruikt op brood, crackers en toastjes. En als dip bij de chips. Het schijnt ook een prima aanvulling te zijn op de warme maaltijd; als saus bij groenten zoals bloemkool en broccoli, op de pizza of als vulling van je vegan kip. Redenen genoeg om de vegan heksenkaas vaker in huis te halen! 😋