Zuurkool op nieuwjaarsdag - vegan en glutenvrij


 

'Eet op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je de rest van het jaar geen geldgebrek'.

Is dit een fabeltje? Of schuilt er een waarheid in dit gezegde?
Zuurkool is een betaalbare groente die je lang kunt bewaren. In veel gezinnen staat zuurkool uit traditie op tafel op nieuwjaarsdag. Daarom lijkt het me ideaal om ons nieuwe jaar te beginnen met zuurkool.
Hieronder één van onze favoriete recepten. Je kunt de ingrediënten natuurlijk aanpassen aan hoe je het zelf het lekkerst vindt. Dit recept is vegan en glutenvrij 💚

Veel liefs en goeds voor in het nieuwe jaar ❤

 
Ingrediënten voor 2 personen 

- 1 pakje zuurkool naturel
- vastkokende aardappelen, hoeveelheid naar smaak
- 1 pakje ketjap tempeh; huismerk Albert Heijn
- kruiden: kerrie, rozemarijn, kurkuma en komijn

 
Bereiding 


- was de aardappelen, verwijder de lelijke plekjes en snijd ze in plakken

- doe de aardappelen in een magnetronschaal met een klein laagje water
- stoom de aardappelen in de magnetron: 7 minuten op vol vermogen
- verwarm de oven voor op 200 graden
- laat de zuurkool uitlekken in een vergiet
- maak de zuurkool wat los met twee vorken en schep de tempeh erdoorheen 
- doe het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en voeg toe: kerrie, rozemarijn en kurkuma
- bedek het zuurkoolmengsel met de gestoomde aardappelschijfjes
- strooi tot slot rozemarijn en kerrie over de aardappelschijfjes
- bak de ovenschotel in de oven: 30 minuten op 200 graden


Lekker met wat ketchup, mosterd en/of plantaardige mayonaise (bv Remia van Mayolijn)