Linzensoep - vegan basisrecept


 

Eten jullie wel eens linzen?
Linzen zijn de zaden van de Linze plant; een peulvrucht die al eeuwen wordt verbouwd. Er wordt al over geschreven in de bijbel.
Linzen zitten bomvol eiwitten, ijzer en B-vitaminen. En het vezel-gehalte in linzen is maar liefst 4 keer hoger dan in zilvervliesrijst. Ze zijn een ideale vleesvervanger, betaalbaar en passen in veel gerechten.

In dit bericht een basisrecept voor linzensoep. Je kunt het aanvullen naar je eigen smaak. En eventueel gebruiken om kliekjes in te verwerken.
Janneke deed gezellig mee met het koken. Maar ze vond haar eigen eten toch een stuk leuker 😸
Mocht je dit recept gaan proberen? Dan wensen we je veel plezier en smakelijk eten 😋


Ingrediënten voor 4 porties

- 1 pot linzen
- 1 pak tomatenpuree
- 3 aardappelen
- 1 handje bieslook


Bereiding

- doe de linzen in een middelgrote pan, samen met het vocht uit die pot
- voeg aan de pan de tomatenpuree toe
- vul het pakje tomatenpuree voor de helft met water en doe dat ook in de pan
- was de aardappelen en snijd ze in stukjes; schillen is niet nodig
- doe de aardappel-stukjes in de pan
- was de bieslook, knip of snijd het fijn en doe het in de pan
- breng de pan roerend aan de kook en serveer het na 20 minuten


Aanvullingen

1. In plaats van linzen uit een pot kan je ook voor de pure gedroogde linzen kiezen. In dit basisrecept gebruik ik linzen uit een pot omdat dat sneller is.

2. In plaats van tomatenpuree kan je ook voor verse tomaten kiezen. Ik vind dat lekkerder, maar het is ook duurder. Om het recept betaalbaar en snel te houden, kies ik hier voor de puree.

3. Houd je van pittig eten? Dan kan aan deze soep pittige ingrediënten toevoegen zoals chilipeper, prei, ui en paprika.

4. Houd je van romige soep? Dan kan je aan dit recept wat plantaardige kookroom toevoegen.

5. Houd je van een gevulde soep? Dan vind ik champigons een ideale aanvulling. Je kunt in deze soep ook kliekjes verwerken.