1. INLEIDING
Vandaag is het Wereld Proefdierendag. De dag waarop dierproeven en het wrede lot van proefdieren wereldwijd centraal staan.
In deze blog vind je meer over Wereld Proefdierendag, dierproeven en wat je zelf kunt doen om dit leed te beperken.
2. WERELD PROEFDIERENDAG
Sinds 1979 wordt er op 24 april jaarlijks stilgestaan bij dierproeven en proefdieren. Jaarlijks treft dit miljoenen proefdieren (10 miljoen in Europa, 200 miljoen wereldwijd).
De datum van Wereld Proefdierendag is ter ere van de Britse Lord Dowding. Hij is geboren op 24 april 1882 en heeft zich zijn leven lang ingezet tegen het gebruik van proefdieren. Lord Dowding was generaal bij de Royal Air Force. En sinds de jaren zeventig financiert en stimuleert het Engelse Lord Downing fonds proefdiervrij onderzoek.
3. DIERPROEVEN
3.1 Dierproeven voor medicijnen
Om inzicht te krijgen in een ziekte, wordt het lichaam van proefdieren gebruikt als voorbeeld.
Om een medicijn te ontwikkelen, krijgen proefdieren experimentele middelen toegediend. Daarbij kunnen allerlei nare proeven worden gedaan om te zien, op welke manier het lichaam van het dier op dit middel reageert.
Tot slot worden bestaande medicijnen aan proefdieren toegediend om te kijken in hoeverre het effect verbeterd kan worden.
Van deze proeven blijkt 90% ineffectief. Omdat dieren nu eenmaal geen mensen zijn. Dit is heel schadelijk; de dieren bekopen het met veel lijden en hun dood. En het levert niet dat veilige medicijn of inzicht waarop je hoopte. Gelukkig is de wetenschap ver. En is er veel geld voor alternatieven voor dierproeven. Laten we hopen dat dit verouderde onderzoek gauw tot het verleden hoort.
3.2 Dierproeven voor cosmetica en schoonmaakmiddelen
Om een veilig cosmetisch product op de markt te brengen, zijn jarenlang proefdieren ingezet. En schoonmaakmiddelen zijn ontwikkeld ten koste van proefdieren.
Gelukkig is het gebruik voor cosmetische producten sinds 2004 in Europa verboden. Maar die wet sluit het proefdierenleed voor middelen niet helemaal uit. Op deze lijst van Animal Rights staan merken waarbij je kunt zien of ze al dan niet proefdiervrij zijn:
https://www.animalrights.nl/
3.3 Dierproeven voor voeding
De effecten van voeding op mensen zijn jarenlang getest op proefdieren. De Universiteit in Wageningen zet zich al jaren in voor alternatieven. Op dit moment wordt maar liefst 80% van deze testen niet meer op proefdieren gedaan. Zij streven ernaar dat in het jaar 2025 het onderzoek naar voeding zoveel mogelijk proefdiervrij is.
4. PROEFDIERENLEED BEPERKEN: WAT JE ZELF KUNT DOEN
4.1. Draag zelf niet bij aan proefdierenleed
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of cosmetische middelen die ontwikkeld zijn ten koste van proefdieren. Je kunt hiervoor de lijst van Animal Rights gebruiken.
Gebruik zo min mogelijk medicijnen die ontwikkeld zijn ten koste van proefdieren. Heb je medicijnen nodig? Overleg dan met de huisarts of apotheek welke alternatieven er mogelijk zijn.
Actueel: Maak geen gebruik van het vaccin en de booster tegen covid. Volksvertegenwoordigers zoals politici werden hiervan vrijgesteld om hun werk te kunnen blijven doen. Wanneer deze middelen ons ten goede zouden komen, was deze uitzondering vast niet gemaakt.
4.2. Steun organisaties die zich inzetten tegen proefdierenleed
Je kunt deze organisaties steunen door hun berichten te delen, een donatie te doen en/of mee te doen aan een actie.
Voorbeelden van deze organisaties:
- Animal Rights
- Proefdiervrij
- Stichting Aap
- Stichting Een Dier Een Vriend
- Stichting Hulp en Herplaatsing
- Stichting Peta
4.3. Adopteer een proefdier
Er zijn diverse organisaties die bemiddelen bij de adoptie van een voormalig proefdier. Dit kan een dier zijn dat daadwerkelijk is gebruikt en de proeven heeft overleefd. Of een dier dat klaar stond voor de proeven, maar niet meer nodig is omdat er nieuwe dieren zijn aangeleverd.
Voorbeelden van deze organisaties: stichting SHHH (Beagle honden), Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht (knaagdieren) en de Dierenbescherming.
4.4. Overleden dier doneren
Niet makkelijk, wel heel waardevol: je overleden huisdier doneren aan de universiteit van Utrecht. Op het lichaam worden dan proeven uitgevoerd in plaats van op een levend proefdier
5. GERAADPLEEGDE BRONNEN
Animal Rights: Proefdiervrije merken
https://www.animalrights.nl/
Animal Rights: Wereld Proefdierendag
https://www.animalrights.nl/
Animals Today: Media platform van House of Animals:
https://www.animalstoday.nl/
Blog Superjanneke: De kat als proefdier
https://superjanneke.blogspot.
Blog Superjanneke: Schoonmaken zonder proefdieren
https://superjanneke.blogspot.
Blog
Superjanneke: Verzorgingsproducten zonder proefdieren
https://superjanneke.blogspot.com/2025/04/verzorgingsproducten-zonder-proefdieren.html
BNN VARA artikel: Uitzondering coronabewijs
https://www.bnnvara.nl/joop/
Proefdiervrij: Wereld Proefdierendag
https://proefdiervrij.nl/
Universiteit Wageningen: Voedingsonderzoek zonder gebruik van proefdieren
https://www.wur.nl/nl/artikel/