Wil je minder vlees eten en ben je op zoek naar een lekkere, gezonde vleesvervanger die betaalbaar is? Denk dan eens aan tempeh 

Tempeh, ook wel tempé, is een gezonde vleesvervanger die op tofu lijkt. Net als tofu komt tempeh uit Azië en bestaat het uit soja. Tofu wordt bereid door het stremmen van sojamelk, vergelijkbaar met de bereiding van kaas. Tempeh wordt bereid door het fermenteren van soja met behulp van een schimmel. Hierdoor wordt het langer houdbaar, krijgt het een stevige structuur en een eigen smaak.
Tempeh bestaat voor 40% uit plantaardige eiwitten, en bevat waardevolle voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, magnesium. Tempeh is vrij van dierlijke ingrediënten, gluten en cholesterol. Je vindt tempeh in bijna elke supermarkt.
Allemaal maar aan de tempeh zou je zeggen! Maar er zit een 'maar' aan tempeh. Het heeft een eigen smaak waar lang niet iedereen dol op is. Daarom hier ons favoriete recept, met tips om het aan jouw favoriete smaak aan te passen 

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 blok tempeh
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 pak tomatensap
- kruiden: kurkuma, komijn, kerrie, oregano, sesamzaadjes
Bereiding
- snijd de tempeh in blokjes
- doe de tomatenpuree in een schaal en voeg een scheut tomatensap toe
- voeg de kruiden toe: kurkuma, komijn, kerrie, oregano, sesamzaadjes
- roer de tempeh door de kruiden, voeg naar smaak meer tomatensap en/of kruiden toe
- laat de tempeh minimaal 1 kwartier staan in deze marinade
- bak gemarineerde tempeh in een wok of hapjespan, in 5 tot 8 minuten, op middelhoog vuur
Lekker met rijst en groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli en wortel 



NB. Je kunt de ingrediënten uit dit recept aanvullen of vervangen met één of meer van onderstaande ingrediënten. Daarmee maak je steeds weer een andere marinade 

- vers geperste knoflook
- fijngesneden ui
- sambal
- gember
- ketjap manis
- sojasaus
- kokosmelk
- olijfolie of zonnebloemolie
- agave- of ahornsiroop
- laurierbladeren (haal deze bladeren uit de marinade als je de tempeh gaat bakken)