1. INLEIDING
- Wat is Kattenziekte
- Hoe ontstaat Kattenziekte
- Kan je Kattenziekte voorkomen
- Kan je Kattenziekte genezen
2. WAT IS KATTENZIEKTE
Kattenziekte (panleukopenie) is een ernstige maagdarmziekte bij de kat. Het wordt veroorzaakt door het feline parvovirus en is erg besmettelijk. Deze ziekte kenmerkt zich door braken, diarree, uitdroging, hoge koorts, minder weerstand en bij kittens een waggelende gang. Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot hersenschade bij de kittens of abortus. Bij Kattenziekte neemt het aantal witte bloedcellen af. Daardoor wordt de kat vatbaarder voor andere ziekten.
Alle katten kunnen besmet worden met Kattenziekte, kittens zijn hier het meest gevoelig voor (zie 4.1).
3. HOE ONTSTAAT KATTENZIEKTE
Besmette katten verspreiden het virus via hun ontlasting en braaksel. Gezonde katten kunnen zowel direct als indirect besmet raken. Direct door contact met een zieke of net herstelde kat. Indirect via kleding en handen van de verzorgers, en door een niet ontsmette ruimte. Als in deze ruimte besmette ontlasting of braaksel heeft gelegen, dan kan het virus nog een jaar aanwezig blijven! De enige manier om het virus daar te doden is met chloor.
De diagnose wordt gesteld met een test op ontlastig. Deze test is ontwikkeld voor de ziekte Parvo bij honden. Het Parvovirus bij honden lijkt erg op het Kattenziekte-virus. Daarom kan dezelfde test worden gebruikt.
Kattenziekte is niet gevaarlijk voor mensen of honden. Mensen en ook honden kunnen de ziekte wel overbrengen van de ene op de andere kat.
4. KAN JE KATTENZIEKTE VOORKOMEN
4.1 vaccineren
Er is een vaccin dat katten beschermt tegen Kattenziekte. Dit vaccin wordt gegeven aan kittens van 9 en 12 weken oud. Vanaf het jaar dat de kat 1 jaar is wordt het elke 3 jaar gegeven. Hierdoor zijn veel volwassen katten in Nederland beschermd.
Kittens worden de eerste weken tot maximaal 5 maanden beschermd via de moedermelk. Helaas kunnen de antilichamen uit diezelfde moedermelk er ook voor zorgen dat het vaccin niet werkt. Elk kitten heeft dus een periode in zijn leven waarop hij extra vatbaar is en waarop hij Kattenziekte kán krijgen.
4.2 quarantaine
Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, moeten mogelijk besmette katten in afzondering worden verzorgd. Het kan tot 2 weken duren voor een besmet dier ziek wordt. En na het herstel kan de kat nog 2 weken het virus uitscheiden. Deze hele periode moet de kat in quarantaine blijven.
5. KAN JE KATTENZIEKTE GENEZEN
Kattenziekte is een ernstige ziekte waaraan helaas veel katten overlijden. Er bestaat nog geen medicijn. Maar de kat kan wel geholpen worden om het virus zelf te overwinnen. Behandelingen die hierbij helpen zijn: middelen tegen braken, uitdroging (infuus), uitputting (bloedtransfusies, dwangvoeding) en antibiotica vanwege het lage aantal witte bloedcellen.
6. GERAADPLEEGDE BRONNEN
Dierenarts Ypenburg en Nootdorp: site over deze praktijk met medische informatie over huisdieren
http://www.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: site met medische informatie over huisdieren
https://www.dierenkliniektiel.
Medisch centrum voor dieren: informatieve site voor dierenartsen en huisdiereigenaren
https://mcvoordieren.nl/
Stichting Shelter Medicine:biedt medische informatie aan dierenartsen en huisdiereigenaren
https://www.sheltermedicine.
Zoo experte: website met informatie over huisdieren en een webwinkel met huisdierproducten
https://nl.zooexperte.com/10-