Steeds meer mensen kiezen hun voeding bewust. Soms vanuit principe. Soms gedwongen door een allergie. Zelf ben ik vegan en voor mijn gezondheid eet ik geen gluten. Dat maakte mij benieuwd naar alcohol. Zijn bier en wijn plantaardig? En ook glutenvrij? Voor deze blog ging ik op onderzoek!
BIER

Bier bestaat hoofdzakelijk uit mout, hop, water en gist. En voor zover bekend zijn alle bieren plantaardig. In een aantal lijstjes wordt Guiness genoemd als een bier waarin vis-producten zitten. Maar ook Guiness is sinds eind 2017 helemaal vrij van dierlijke ingrediënten.
Bier wordt gemaakt van mout dat in de meeste gevallen ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Gerst en tarwe bevatten van nature gluten. Toch komen er steeds meer glutenvrije bieren op de markt. Je herkent glutenvrij bier aan het Crossed Grain keurmerk: een doorgestreepte aar in een cirkel. Dit is hét internationaal erkende kwaliteitskeurmerk voor glutenvrije producten.
Meer over glutenvrij bier vind je via deze link: https://www.glutenvrij.nl/
WIJN

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Alle soorten wijn zijn glutenvrij.
Omdat wijn wordt gemaakt van druiven, lijkt het logisch dat deze drank plantaardig is. Maar bij de productie van wijn wordt wijn vaak ‘geklaard’. Dit wordt gedaan om de wijn mooi helder te krijgen. Bij dat proces worden dierlijke producten gebruikt, zoals gelatine (slachtafval van varkens) en visslijm.
Er komen steeds meer wijnen op de markt die wel plantaardig zijn. Vaak staat er een vegan logo op de fles. Je vindt ze via de website https://www.barnivore.com/ Gebruik zoektermen als “naam van de wijn” gevolgd door vegan.
SAMENVATTEND

Alle bieren zijn plantaardig. Bier dat glutenvrij is, herken je aan het label Crossed Grain.
Alle wijnen zijn glutenvrij. Wijn die plantaardig is, herken je aan een vegan logo.