1. INLEIDING
Wist je dat alle slangen zacht zijn? En dat zij helaas ook dierenleed kennen?
Vandaag een blog over dierenliefde met de slang in de hoofdrol. Ik vertel hoe ik met slangen in contact kwam. En wat je kunt doen om hun leed te voorkomen 🐍💚
2. REPTIELENWORKSHOP
Ik werk in de kinderopvang. En deze zomer ontvingen we Exotus Serpenti https://www.exotusserpenti.nl/
Dit bedrijf wordt geleid door dierenliefhebbers. En is gestart om kinderen en volwassenen in contact te brengen met reptielen. Middels workshops delen ze informatie over deze bijzondere dieren.
Dit bedrijf wordt geleid door dierenliefhebbers. En is gestart om kinderen en volwassenen in contact te brengen met reptielen. Middels workshops delen ze informatie over deze bijzondere dieren.
Van te voren leek het ons best spannend. Maar al tijdens de workshop raakte iedereen enthousiast. Want wat was het bijzonder om de schildpad, gekko en baardagaam over onze tafel te zien lopen. En wat voelde de slang zacht. Tijdens de workshop ontdekte ik, dat er ook dierenleed voorkomt bij slangen. Daar ben ik me nooit bewust van geweest. Daarom deze blog. De tekening is speciaal voor deze blog gemaakt, door Rihn van https://rihnlin.carrd.co/
Zij maakt sprookjesachtige tekeningen in Kawaii stijl. Die stijl komt uit Japan. Kawaii is het Japanse woord voor schattig. De slang in deze tekening is Spaghetti, de rode rattenslang die Exotus Serpenti mee bracht.
Zij maakt sprookjesachtige tekeningen in Kawaii stijl. Die stijl komt uit Japan. Kawaii is het Japanse woord voor schattig. De slang in deze tekening is Spaghetti, de rode rattenslang die Exotus Serpenti mee bracht.
3. SLANGEN: KOUDBLOEDIG EN VOOROORDELEN
Slangen (Serpentes) zijn reptielen waarvan er wereldwijd ongeveer 3000 soorten bestaan. Alle soorten worden gekenmerkt door een lang en dun lichaam zonder ledematen. Slangen zijn koudbloedig. Ze nemen de temperatuur aan van hun omgeving. Om te kunnen bewegen moeten ze zich opwarmen. Dat doen ze meestal aan de zon.
Er bestaan nogal wat vooroordelen over slangen. Zo zouden ze giftig en kwaadaardig zijn, slijmerig aanvoelen en prikken met hun tong. Ik kan me die beelden wel voorstellen. In sprookjes en verhalen zijn slangen vaak de slechterik. Toch valt dit allemaal wel mee. De meeste slangen die thuis worden gehouden (Rattenslang, Ball Python, Calfornia Kingsnake en Milksnake) hebben een vriendelijk karakter en zijn niet giftig. Hun huid voelt zacht (ja echt). En ze gebruiken hun tong alleen om mee te ruiken.
4. DIERENLEED VOORKOMEN
4.1 Erfelijke aandoeningen
Slangen hebben allerlei kleuren en patronen. Vaak past hun uiterlijk bij hun omgeving. De adder, die in Nederland op de heide voorkomt, is grijsbruin. Hij valt niet op door zijn camouflagekleur. Sommige slangen hebben juist opvallend rode, gele en zwarte kleuren. Dit zijn waarschuwingskleuren voor hun prooien.
In de natuur komen er slangen voor met erfelijke afwijkingen. Zoals met een dubbele kop of waterhoofd. Met die slangen zou niet gefokt moeten worden. Helaas wordt er steeds vaker bewust gefokt met slangen die erfelijk belast zijn. Vaak omdat dat een speciale kleur of patroon oplevert. Het fokken van kleuren en patronen die afwijken van de natuurlijke vorm worden morphs genoemd. Dit lijkt een rol te spelen bij erfelijke afwijkingen. Zoals bij het Wobbler syndroom. Deze dieren ‘wobbelen’ met hun kop en nek, lijken geen controle te hebben over de positionering van de kop en houden soms de kop ondersteboven.
In de natuur overleven deze dieren nooit. En het is onbekend hoe zij hun leven ervaren. Hebben ze hoofdpijn? Zijn ze duizelig? Voelen ze zich 24/7 ellendig? Fokkers zijn van mening, dat deze dieren gefokt worden voor in huis. En dat de baasjes rekening zullen houden met de afwijkingen. Persoonlijk vind ik het nergens voor nodig om zieke dieren te creëren.
4.2 Slangen dumpen
In de coronaperiode zijn bovengemiddeld veel huisdieren aangeschaft. Niet alleen katten en honden, ook slangen. Via fokkers, marktplaats en online bedrijfjes heb je ze binnen no-time in huis. Dat is niet altijd succesvol. Een slang verzorg je niet zomaar. En is lang niet meer zo leuk als op social media, als je wordt gebeten.
Corona is achter de rug. We brengen minder tijd thuis door. En met het stijgen van de energieprijzen, zijn ook de kosten voor het houden van een slang omhoog gegaan. De energieprijs voor een warmtelamp voor een gemiddelde slang was eerst zo’n 15 euro per maand. Dat is nu opgelopen naar 40 tot 50 euro per maand. Lang niet iedereen kan dat opbrengen. Slangen worden helaas massaal gedumpt. Meestal in een overvolle opvang. Maar ook op plekken waar ze niet kunnen overleven. Zoals in vijvers of bij het grof vuil. Ons klimaat is voor veel slangen te koud. Hun stoelgang komt stil te liggen en ze ‘verrotten’ van binnenuit. Denk dus goed na voor je een slang aanschaft, net zoals bij alle andere huisdieren.
5. SLANG AANSCHAFFEN
Wil je een slang aanschaffen en daarbij dierenleed voorkomen? Lees je dan eerst goed in. Wat heeft een slang allemaal nodig en kan je dat bieden? Je kunt hiervoor advies vragen bij een reptielenopvang. Ook is het mogelijk om via hen een slang te adopteren. Een aantal van de stichtingen waarbij dat mogelijk is, vind je hieronder. Ga in ieder geval niet naar een fokker. Daarmee verklein je de vraag naar een dier dat misschien lijdt aan erfelijke afwijkingen. En geef je een dier uit de opvang een tweede kans.
Nederland:
België: