1. INLEIDING
Wist je dat spelen niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk is voor katten? In deze blog vind je het waarom, waarmee en hoe van spelen met katten. En ik deel het favoriete spel van onze Janneke en Sofie.
2. SPELEN: WAAROM
2.1 Plezier en leren: Kittens spelen met elkaar om zich te vermaken en daar leren ze veel bij. Een kitten die opgroeit in een nest, speelt van jongst af aan met andere kittens. Door elkaar te krabben en bijten leren ze van elkaar waar de grens ligt. Daarom is het heel belangrijk dat kittens niet te snel van hun nest worden weggehaald.
2.2 Jachtinstinct: Alle katten hebben een natuurlijk jachtinstinct. Door het spelen in de kittentijd ontwikkelen ze motorische vaardigheden. Zoals een kitten die zich groot maakt of schuin wegloopt. Katten die buiten komen zullen door dit instinct op zoek gaan naar een prooi. Voor binnenkatten is dat lastig. Daarom is het belangrijk om hen te blijven uitdagen. Daarmee voorkom je dat ze zich gaan vervelen en hun energie op een negatieve manier gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door je benen aan te vallen.
2.3 Positieve effecten van spelen met katten
- het bevredigt de basisbehoefte, nl het jachtinstinct
- het houdt de kat actief
- het helpt de kat overtollige energie en stress kwijt te raken
- het geeft de kat meer zelfvertrouwen
- het verbetert de band tussen jou en de kat
- het voorkomt verveling
- het voorkomt dat de kat te dik wordt
3. SPELEN: WAARMEE
3.1 Materialen
Speelmateriaal voor katten kan je zelf maken en kopen. Je maakt katten blij met speelgoed waarmee ze kunnen jagen, sluipen en verstoppen.
- een hengel
- een koordje
- een balletje
- een knuffelmuis
- een prop papier
- een doos
- een papieren zak: knip de handgrepen eraf
- mechanische speeltjes
- een handdoek
- een tunnel
3.2 Geuren
Katten kunnen 20 keer beter ruiken dan mensen. Dat maakt speelgoed met natuurlijke geuren extra aantrekkelijk voor ze. Er zijn allerlei soorten geurrijk speelgoed: van gevulde knuffels en trappelkussens tot aan knabbelstokjes. Voor dit speelgoed geldt: berg ze na het spelen op en bewaar ze luchtdicht zodat de geur langer bewaard blijft.
3.2.1 Valeriaan: Dit is een kruid waarvan mensen de wortel al eeuwenlang gebruiken voor zijn rustgevende werking. Katten worden er vaak extra speels en actief van, om daarna lekker rustig en kalm te worden. Valeriaan heeft op katten een stress-verlagende werking.
3.2.2 Kattenkruid of catnip: Kattenkruid heeft een vergelijkbaar effect op katten als Valeriaan, het werkt alleen anders. Daardoor zijn lang niet alle katten even enthousiast over beide geuren. Sommige katten kiezen voor Valeriaan, terwijl andere katten juist meer hebben met Kattenkruid.
3.2.3 Matatabi: Matatabi is een Oosterse plant waarvan de stokjes ontspannend kunnen werken op katten. Vaak gaan ze erop rollen, mee spelen of op kauwen (natuurlijke tandenborstel). Reageert je kat niet meer zo enthousiast? Haal dan het schors van het stokje, of maak het even nat.
3.3 Voedselverrijking
Voedselverrijking is een nieuwe manier van voeding aanbieden aan dieren, waarbij het werken en/of denken wordt gestimuleerd. In de dierentuin krijgen ijsberen bijvoorbeeld hun vis in een ijsblok. Dit moedigt bewegen aan, biedt plezier en voorkomt verveling.
Ook voor katten kan voedselverrijking veel betekenen. Op dit moment krijgen veel katten twee keer per dag een bakje eten. Hun maag is na 3 uur leeg. In de natuur gaat een kat dan jagen. Voor binnenkatten is dat onmogelijk. Hierdoor kan de kat gefixeerd raken op eten, en er kunnen problemen ontstaan. Het is voor katten dus ideaal om wat vaker kleinere porties te krijgen. Gelukkig zijn daar legio mogelijkheden voor. Er zijn puzzelborden, je kunt brokjes door het huis verstoppen en tijdens het speelmoment brokjes gooien waar de kat achteraan kan rennen.
3.4 Waar je kattenspeelgoed kunt vinden
Babywinkel
Brekz, online dierenwinkel: https://www.brekz.nl/
Chicknest, kattenwebshop waarbij speelplezier centraal staat https://www.chicnest.nl/
Dierenwinkel
Howlydesign, bedrijf waarbij diervriendelijkheid centraal staat https://www.howlydesign.nl/
Kattenveertjes, kattenwebshop waar het gele veertje op de foto vandaan komt
https://kattenveertjes.nl/
Tuincentrum
Zooplus, online dierenwinkel: https://www.zooplus.nl/
4. SPELEN: HOE
4.1 Hoe beginnen
Bied je kat een paar keer per dag een rustig speelmoment aan. Dit hoeft maar een paar minuten te duren. Is je kat niet gewend om te spelen, begin dan met brokjes. Je kunt ze één voor één een andere kant op rollen, en verstoppen in een lege keukenrol. Spelen met brokjes stimuleert niet alleen het bewegen, het geeft ook gelijk een beloning.
Soms is het zoeken welke spelletjes katten leuk vinden, dat kan individueel verschillen. Bied verschillende activiteiten, materialen en geuren aan.
Tot slot twee tips:
- Speel niet met je eigen handen. De pootjes van kittens zijn schattig, maar je wilt de nagels van een kat niet in je eigen vel
- Leg een paar speelgoedjes in huis en wissel die regelmatig zodat ze interessant blijven
4.2 Het spel versus de jacht
De jacht, en dus ook het spel, bestaat uit verschillende fases die allemaal belangrijk zijn.
Fase 1: De kat zoekt een prooi, sluipt ernaar en jaagt tot hij deze kan vangen. Deze fase kan je nabootsen met een hengel, koordje of bal. Imiteer hierbij de prooi; maak verschillende bewegingen en raak de neus van de kat niet aan. Dat zou een echte prooi nooit doen.
Fase 2: Zodra de kat zijn prooi heeft, doodt hij deze door te bijten of te trappelen. Speelgoed dat ze kunnen vastgrijpen, zoals een trappelkussen of speelmuisje, zijn hiervoor ideaal.
Fase 3. Als kers op de taart volgt het opeten van de prooi. Een spel kan mooi worden afgesloten met iets lekkers als beloning.
4.3 Het favoriete spel van onze Janneke en Sofie
Janneke en Sofie zijn allebei dol op verstoppertje.
Janneke vindt het leuk om speelgoed te zoeken. Wij verstoppen een speelgoedje onder een handdoek, of laten het veertje van de hengel onder een laken bewegen. Janneke doet dan haar uiterste best om het speelgoed terug te vinden.
Sofie gaat zich graag zelf verstoppen. Ik speur dan door de kamer en praat op een toon die ik alleen bij dit spel op zet. Doordat de oren van Sofie vaak boven iets uit steken, kan ik zien hoe zij steeds naar een nieuwe plek sluipt, en mij in de gaten houdt.
5. GERAADPLEEGDE BRONNEN
Blog Superjanneke: Artrose bij katten
https://superjanneke.blogspot.
Blog Superjanneke: Overgewicht bij katten
https://superjanneke.blogspot.
Dierendokters: Informatieve pagina rondom huisdieren
https://www.dierendokters.com/
Dierenkliniek de Paltrok, artikel over Voedselverrijking voor katten
https://www.paltrok.nl/
Groomer: Pagina over duurzaamheid. Dit artikel is geschreven door Femke blokken, kattenliefhebber en kattentrimmer
https://www.groomer.be/nl/
Poesitief: Informatieve site van Sarah – kattengedragstherapeut en kattentrimmer
https://www.poesitief.be/blog/
Praktijk voor kattengedrag: Informatieve pagina voor katteneigenaren
https://www.