Fruitarisme


 
1. INLEIDING


Wist je dat planten communiceren met elkaar en met dieren? Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een fruitarisch dieet. In deze blog staat die voedingsstijl centraal: Wat is fruitarisme? En wat kan je daarbij wel en niet eten.

NB. Op de foto laat Sofie haar mening zien 😹


 
2. WAT IS FRUITARISME


Fruitarisme is een voedingsstijl waarbij je je voedt met van-planten-afkomstige vruchten. Iemand die op deze manier eet noem je een fruitariër. Waar een veganist ervoor kiest om alleen plantaardige producten te eten, gaat een fruitariër een stap verder. Een fruitariër eet alleen plantaardige producten waarvoor de plant niet gedood hoeft te worden.
De term fruitarisme lijkt te wijzen op een fruit-dieet. Maar ook granen, peulvruchten, vruchtgroenten, noten en bepaalde vleesvervangers passen hierbij.


3. REDENEN VOOR FRUITARISME


3.1 Ethisch: Je willen voeden met producten waarvoor geen dieren en geen planten zijn gedood.

3.2 Religieus: De meeste religies kiezen voor geweldloosheid. In de bijbel staat bijvoorbeeld in Genesis 1:29 “Ook zei God: ‘Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.’”
 
3.3 Gezondheid: Aanhangers van raw food gaan ervan uit dat onze spijsvertering het best functioneert bij rauw voedsel en fruit.

3.4 Milieu: Voor het bereiden van een fruitarische maaltijd is weinig hitte nodig. Daardoor stoot je weinig CO2 uit.

3.5 Respect voor planten: Planten beschikken over een ingenieus systeem om te communiceren met elkaar en met dieren. Het doel is om zichzelf te beschermen, om andere planten te waarschuwen en om dieren aan te trekken of juist af te stoten. Ze beschikken hiervoor over vluchtige organische stoffen (VOC’s). Deze verspreiden ze via de lucht en hun wortels.
Als een plant wordt aangevreten door een insect, dan scheidt hij de VOC’s af. Daardoor weten andere planten dat deze plant wordt aangevallen en zullen in gang komen om zichzelf te beschermen. Ze kunnen hun bloemen sluiten, bladeren iets verdraaien en zelfs giftige stoffen afscheiden nog voor het insect hen heeft bereikt.

 
4. NIET FRUITARISCHE VOEDING


- Dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren
- Bladgroenten zoals sla, kool en spinazie
- Wortelen en knollen zoals aardappelen, rode bietjes en uien
- Paddenstoelen zoals champignons en truffels
- Kiemen zoals alfalfa en taugé
- Kruiden zoals peterselie en oregano
- Gist
- Pinda’s


5. FRUITARISCHE VOEDING

- Vers fruit
- Gedroogd fruit
- Vruchtgroenten zoals paprika, courgette en augurk
- Peulvruchten zoals sperziebonen, limabonen, linzen en olijven
- Granen zoals rijst, quinoa en maïs
- Noten, zaden en pitten (geen pinda’s)
- Suikers die niet afkomstig zijn van een suikerbiet, zoals dadelstroop en dextrose
- Vleesopvolgers: tofu, tempeh, seitean en vegan burgers zonder planten
- Dranken: koffie, vruchtensap, tomatensap, sojamelk, havermelk,wijn en bessenkenever
- Smaakmakers: azijn, olijfolie, peper, zout, sambal, vanille, komijn, paprikapoeder, cayennepeper en nootmuskaat

 
6. DISCUSSIE


Tijdens de voorbereiding op deze blog kreeg ik nogal wat kritiek. Want een fruitarisch dieet zou ongezond zijn en voor tekorten zorgen. Die reacties kreeg ik ook toen ik als achtjarige vegetariër wilde worden. De huisarts raadde zelfs biefstuk aan omdat ik regelmatig bloedarmoede had. Tegenwoordig adviseert het voedingscentrum juist plantaardige voeding.
Ik hoop en verwacht dat we in de toekomst meer kennis zullen opdoen over onze voeding, en wat we als mens nodig hebben. Tot die tijd vind ik het niet verkeerd om kritisch naar ons eigen voedingspatroon te kijken. Ik zal sowieso vaker voor het fruitarisme gaan kiezen.