Hoera! Er is een medicijn tegen de kattenziekte FIP. Maar waarom mag de dierenarts dat niet voorschrijven? In deze blog over de kattenziekte FIP kijken we naar de ontwikkeling van het medicijn en de behandelopties bij FIP.
DE KATTENZIEKTE FIP
Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) is een complexe infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door een RNA-virus uit de corona-familie. Enkele andere RNA-virussen zijn Ebola, aids en griep. De naam corona zal mensen laten schrikken. Maar kattencorona is niet besmettelijk voor mensen of andere zoogdieren.
Het kattencoronavirus is besmettelijk voor andere katten via urine, speeksel en ontlasting. De symptomen zijn mild. Maar bij ongeveer 2% van deze katten muteert het virus zich tot FIP. De kans op een mutatie is groter bij dieren met een lage weerstand, veel stress of van een bepaald ras. Na de mutatie zal het virus zich via het bloed door het kattenlichaam verspreiden en ontstekingen veroorzaken. Afhankelijk van de plek ontstaan er diverse klachten; van koorts en niet kunnen eten, tot oogproblemen en neurologische klachten.
FIP is niet besmettelijk.
FIP is zonder behandeling dodelijk.
DE ONTWIKKELING VAN EEN FIP MEDICIJN
In Amerika, aan de universiteit van Californië Davis, werken professor Niels Pedersen en zijn team al jaren aan een medicijn tegen FIP. Een paar jaar terug bereikten ze een doorbraak. Ze probeerden een antiviraal middel voor mensen bij katten. En dat sloeg aan. Er werden 31 katten met FIP behandeld met het medicijn GS-441524. 25 katten overleefden. Dat was nog niet eerder gebeurd.
Helaas is het ontwikkelen van dit medicijn lastig. Het is chemisch nauw verwant aan GS-5734 dat op dit moment wordt onderzocht in verband met Ebola. De geneesmiddelenfabrikant Gilead Sciences heeft patent op beide middelen. En is bang dat de resultaten voor menselijk gebruik beïnvloed zullen worden door het gebruik bij dieren. Zolang de toestemming er niet is mogen dierenartsen het middel niet legaal voorschrijven. Zij kunnen hun dierenartslicentie kwijt raken als ze dat wel doen.
DE BEHANDELOPTIES BIJ FIP
Hoewel een dierenarts bij FIP niet veel meer kan doen dan het verlichten van de klachten, kan de eigenaar wél kiezen voor GS-441524. In China zijn diverse bedrijven die het middel zonder licentie produceren. Ze brengen het op de markt onder de namen: Mutian, Sak, Pine, Brava en Aurora. Niet alle producten zijn in alle landen leverbaar. Maar er is steeds meer mogelijk. Mensen met ervaring, zoals dierenartsen en eigenaren van FIP-katten, delen wereldwijd hulp, advies en ervaringen. Via Facebook bijvoorbeeld (zie hieronder bij de geraadpleegde bronnen).
De behandeling met GS-441524 is intensief. De kat is vaak erg ziek, het toedienen via een injectie is pijnlijk en het medicijn is duur. De dosis is afhankelijk van het gewicht van de kat. Komt hij of zij aan? Dan is er meer dosis nodig en gaan de kosten omhoog.
Kort gezegd bestaat de behandeling uit twee perioden van 84 dagen. In de eerste periode krijgt de kat dagelijks een medicijn. In de tweede 84 dagen wordt de kat geobserveerd. Zijn er geen symptomen meer na de observatieperiode? Dan is de kat genezen van FIP. Iets wat tot een paar jaar terug onmogelijk leek.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Blog Superjanneke: De kattenziekte FIP (1)
https://superjanneke.blogspot.com/2021/08/de-kattenziekte-fip.html
Blog Superjanneke: De kattenziekte FIP (2)
https://superjanneke.blogspot.com/2021/10/de-kattenziekte-fip-2.html
Facebookgroep: FIP Free
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Blog Superjanneke: De kattenziekte FIP (1)
https://superjanneke.blogspot.com/2021/08/de-kattenziekte-fip.html
Blog Superjanneke: De kattenziekte FIP (2)
https://superjanneke.blogspot.com/2021/10/de-kattenziekte-fip-2.html
Facebookgroep: FIP Free