1. INLEIDING
Voedselverrijking is een nieuwe manier van voeding aanbieden aan dieren, waarbij het werken en/of denken wordt gestimuleerd.
In deze blog gaat het over voedselverrijking bij dieren in het algemeen, en bij katten in het bijzonder
2. VOEDSELVERRIJKING
Het woord voedselverrijking betekent letterlijk het leven van dieren verrijken, met behulp van voeding. En dan met name dieren die in gevangenschap leven. Hierbij krijgen de dieren hun voedsel op een speelse en uitdagende manier aangeboden. Bijvoorbeeld verstopt in een bal met gaatjes of in een blok ijs. Hierbij worden ze gestimuleerd om te gaan denken en/of bewegen. Dat biedt plezier en voorkomt verveling. Bovendien sluit dit aan op hun natuurlijke gedrag.
3. KATTEN ETEN GEVEN OP DE TRADITIONELE MANIER
Traditioneel krijgen de meeste katten twee keer per dag hun eten in een bakje. Hun maag is na 3 uur leeg. In de natuur gaat de kat dan jagen. Voor binnenkatten is dat onmogelijk. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan. De kat kan gefixeerd raken op eten en uit onvrede naar zijn baasje uithalen. De kat kan zich ook terugtrekken en vaker gaan slapen. Door het minder bewegen vergroot je de kans op overgewicht (naar schatting is 42% van de katten in Nederland te zwaar). Een kat met overgewicht zit letterlijk minder prettig in zijn vel, en heeft een groter risico op gezondheidsproblemen. Zoals gewrichtsaandoeningen, suikerziekte en minder weerstand.
4. KATTEN ETEN GEVEN MET VOEDSELVERRIJKING
4.1 Wilde kat versus huiskat
Om wat meer te weten te komen over natuurlijk gedrag rondom voeding, is het interessant om te kijken hoe wilde katten in de natuur daarmee omgaan.
De wilde kat leeft en jaagt alleen. Hij is zowel roof- als prooidier. Hij jaagt op onder meer knaagdieren en vogeltjes. En moet daarbij alert zijn op zijn natuurlijke vijanden, zoals wolven en roofvogels. Het vinden van zijn prooi is een echte zoektocht. Hij kan lang wachten, ‘loeren’ en zal zijn prooi op een veilige plek opeten. De resten verstopt hij, bijvoorbeeld door ze in te graven. Hiermee maakt hij zich ‘onzichtbaar’ voor vijanden, en kan hij er op een later moment van eten. In de natuur staat immer geen bakje met brokjes klaar.
4.2 Voedselverrijking bij huiskatten
Het natuurlijke proces van jagen en verstoppen kan je thuis nabootsen. Geef je kat zijn eten verspreid over de dag, op verschillende manieren. Je kunt de brokjes in huis verstoppen, je kunt tijdens het speelmoment wat brokjes gooien waar je kat achteraan kan rennen en je kunt gebruik maken van een puzzelbord. Er zijn verschillende soorten puzzelborden te koop. Je kunt ze ook zelf maken, bijvoorbeeld met een platte doos, bak of schaal. Vul die met papier en verstop daar brokjes in (zie foto).
4.3 Positieve effecten van voedselverrijking op de kat:
- het bevredigt de basisbehoefte, nl het jachtinstinct
- het biedt de kat plezier
- het houdt de kat actief
- het helpt de kat overtollige energie en stress kwijt te raken
- het verbetert de band tussen jou en de kat
- het voorkomt verveling
- het helpt overgewicht voorkomen
5. GERAADPLEEGDE BRONNEN
Blog Superjanneke: Overgewicht bij katten
https://superjanneke.blogspot.
Blog Superjanneke:Spelen met katten
https://superjanneke.blogspot.
Blog Superjanneke: Stress bij katten
https://superjanneke.blogspot.
Cursus Kattengedrag, Soofos
Dierenkliniek de Paltrok: artikel over Voedselverrijking voor katten
https://www.paltrok.nl/
Dierenwelzijnsweb: Informatie over dierenwelzijn bij het houden van dieren
https://dierenwelzijnsweb.nl/
Organimal: Webshop met natuurlijke supplementen voor katten en honden
https://www.organimal.nl/stres
Poesitief: Informatieve site van Sarah – kattengedragstherapeut en kattentrimmer
https://www.poesitief.be/blog/